пчеларски инвентар

Пчелен Мед

Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Той се усвоява изцяло от организма. От 1 килограм мед в организма на човека се разграждат 3400 калории енергия. Относителното тегло на пчелния мед е 1,4 (обемът на 1 килограм вода заместен с мед тежи 1,4 килограма). Медът е един от най-трайните хранителни продукти (неограничена трайност). Съхранява се на сухо, чисто и проветриво място при температура до 50C.В състава на му влизат :
 • инвертна захар (плодова или гроздова) - 73%
 • тръстена ( цвеклова ) захар - 2%
 • вода - 20%
 • декстрин - 2%
 • азотни вещества - 0,99%
 • киселини - 0,1%,
 • минерални вещества - 0,1%
 • минерални вещества - 0,1%

Освен тези вещества в него има :

 • белтъчни вещества, витамини – В1, В2, В3, В6, K, C, E
 • провитамини – A, PP
 • хормони
 • ферменти
 • антиоксиданти (основно флавоноиди в нектарния мед)
 • минерали(калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий).

Произхода на меда

Въпреки доказателствата за съществуване на пчелите от преди десетки хиляди години, свидетелства за пчелния мед са намерени едва около 4500г. преди Христа в египетския папирус на Едуин Смит. Освен като храна и подправка, медът бил използван още от древни времена за разкрасителни процедури и лекуване на рани. По време на древните Олимпийски игри, спортистите пиели медовина, за да възвърнат бързо силите си. Хипократ (един от най-известните лекари от древността ) смятал, че приемането на мед спомагало за дълъг живот, като го предписвал и при треска, рани и язви. Девизът на древните римски лекари бил „Яжте мед за да сте здрави“. Пчелният мед притежава различни лечебни и диетични свойства и по-тази причина неговото приложение в народната и научната медицината е голямо. Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха, регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал. Захарите на меда увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им функции. Антимикробното действие на пчелния мед, се дължи на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и върху причинителите на гнойни процеси по кожата. При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха, медът също действа добре. Омесени заедно сусамовият тахан и пчелният мед са изключително добро лекарство за стомашно-чревният тракт.Пчелният мед се използва и като козметично средство – за подхранване на кожата и изглаждане бръчките на лицето.

Флавоноидите в пчелният мед

Противовъзпалителният ефект на пчелния мед се дължи от части на наличието на флавоноиди в нектара и пчелния прашец. Флавоноидите са особено ефективни за намаляване на пропускливостта на кръвоносните съдове ( съдово - защитни свойства ). Те се използват най-вече за лечение на хемороидни кризи и нарушена капилярна неустойчивост. Също така укрепват имунната система и защитават кръвоносните съдове, стимулирайки колагенна синтеза по техните стени. Тези флавоноиди имат много положителен ефект върху здравето на човека - те имат противовъзпалително, антивирусно , регенериращо и антитоксично действие. Те също имат силен антиоксидантен ефект.Флавоноидите в пчелния мед подобряват функцията на витамин С, а и са полезни за сърцето, артериите, черния дроб, имунната система, мускулната тъкан и нервната система.

Кристализация на пчелния мед

Типично свойство на пчелния мед е кристализацията му (захаросването му), като един от най-често задаваните въпроси относно качеството му свързан с неговата кристализация.Често се чуват отговори от типа "Истинският пчелен мед е захаросаният".Истината обаче е, че неговата кристализация зависи от свойствата на растенията, от които той е събиран. Акациевият мед например, се нуждае от повече от година, за да започне да захаросва. Медът от рапица кристализира още на първата/втората седмица.При захаросване, медът от магарешки бодил става кремообразен.
По своя произход медът бива нектарен и манов. Изходният материал за нектарния мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на растенията, а за мановия – маната (медена роса) - сладък сок, отделян от листни въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета.Според вида на растенията, от които е събран, медът бива букет (от различни растения) или монофлорен(предимно от един вид растения).Установено е, че пчелният мед приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен.

Приложение на меда

Пчелният мед намира широко приложение в здравословния начин на живот. Поради възможността да бъде приеман продължително време съставът му играе важна роля било то за профилактиката на здравия организъм или за оздравителните процеси при болния. Установено е, че медът придобива лечебните свойства на растенията, от които е получен. За това е важно подборът и качеството на използвания мед. Въз основа на антибиотичното, противовъзпалителното, кардиотоничното, имунологичното и други въздействия на пчелния мед, той е подходящ и като помощно средство при лечение на следните заболявания :
 • стомашно-чревни (язва, гастрит, запек)
 • дихателни (на горните и долните дихателни пътища)
 • сърдечно-съдови (миокардиосклероза, хипо-хипертонии и др.)
 • гинекологични (ерозио на шийката на матката)
 • неврози и други
Единственото противопоказание за употребата на меда, е рядко срещащата се непоносимост към него. При хора с нарушено ниво на кръвната захар (например диабетици) приема трябва да се осъществява с повишено внимание и лекарско наблюдение.
Медът може да се прилага както вътрешно така и външно. При вътрешно приемане с цел да се повлияе на горните дихателни пътища е необходимо медът да се задържа в устата ( за да могат антибиотичните му вещества да са в контакт по-продължително време с устната лигавица ). А при прилагането му върху стомашно-чревният тракт се препоръчва да се приема вътрешно под формата на гъст воден разтвор с умерена температура.
Като външно приложение са известни следните начини :
 • локални апликации в носа, като се използва кристализирал мед
 • локални вагинални апликации, като се прилагат тампониране и промивки
 • при наличие на кожни заболявания и наранявания (дерматит, невротит и херпесни вируси) като засегнатите участъци се намазват леко с нектарен мед или меден мехлем.
Обобщено медът се използва за лечение на рани и за укрепване на имунната защита на организма, както и намира широко приложение в кулинарията и козметиката.
Пчелният мед и козметиката
Пчелният мед и пчелните продукти се използват и за козметични цели.
Медът съдържа антиоксиданти, които придават свеж и подмладен вид на кожата и премахват следите от стреса. Освен товади в пчелния мед има и водороден пероксид, който го прави отлично почистващо средство. Също така медът има и омекотяващи и овлажняващи свойства. Той действа и върху и под кожата : богат на захари, пчелният продукт улеснява задържането на водините молекули, които предпазват от дехитратация. Така гладкостта и нежността на кожата се запазват дълго време.
С високото си съдържание на минерали, витамини и аминокиселини, медът тонизира и подхранва кожата.
Маска против акне
Размиват се две супени лъжици пчелен мед, в 50 мл. топла отвара от лайка (приготвена съотношение 1:10). Нанася се един път седмично на предварително измито лице, измива се след 20-25 минути.

Акациев мед

Със специфичния си нежен аромат, много приятен вкус и много бавно кристализиране, акациевият мед е един от най-предпочитаните. Акациев мед се препоръчва при безсъние, стомашно-чревни, сърдечни, жлъчни проблеми.

Липов мед

Липовият мед е изключително богат на различни полезни вещества. Той е един от най-ценните видове : прозрачен, светло-жълт или кехлибарен на цвят. Ароматът му е силен и много приятен, а вкусът - наситен.
Медът от липа е изключително полезен - използва се предимно при простудни заболявания, тъй като се характеризира със повишено пототделящо действие. Незаменим е в лечението на ангина, хрема, ларингит, бронхит, бронхиална астма. Също така има отхрачващо и слабително действие, както и добре изразен локален ефект при гнойни рани и изгаряния.
Липовият мед се използва още и при възпаления на стомашно-чревния тракт, при бъбречни и жлъчни заболявания.
Биологичната ценност и полезните свойства на меда се определят от наличието на незаменими аминокиселни, които са необходими за правилното функциониране на нервната система. Съдържа каротин, витаминни К, Е, група В, микроелементи и биологично активни вещества.

Мед от магарешки бодил

Магарешкият трън е диво растение, поради което добиването на монофлорен мед от него е много рядко – на много места в България той се среща като част от полифлорния мед. Цветът му варира от бледо-жълт до тъмен цвят. Вкусът му е доста мек и сладък, в някои случаи дори леко горчив и стипчив. Той кристализира със средно големи, пясъчни кристали, често неравномерно, на светли петна. Медът от магарешки бодил притежава ясно изразено противомикробно действие. Успокоява нервната система и се препоръчва при смущения в сърдечната дейност, при високо кръвно налягане, аритмия, както и при проблеми с дихателните пътища. Изследвания в Германия през 1950-те години открива активна съставка, силимарин (silymarin), в магарешкия трън. В по-нататъшни изследвания се доказва, че силимарин всъщност е смес от съединения, известни като "flavonolignans", които имат защитно действие върху черния дроб. Тези съединения, имат свойството да възстановяват лесно тежки токсични увреждания на черния дроб, дори и от тези на Зелената Мухоморка. Медът от магарешки бодил ускорява процеса на регенерацията на увредени чернодробна тъкан. Доказано е също така успешното лечение на увреждания на черния дроб при алкохолизъм със мед от магарешки бодил, чрез стабилизиране на клетъчната мембрана и стимулиране на синтезата на протеини. Често меда от магарешки бодил бива наричан "природния тоник за черния дроб".

Полифлорен мед

Полифлорният билков мед естествено притежава ценни хранителни и лечебни качества, тъй като се събира от различни видове полски (магарешки бодил, кориандър, бяла детелина, глухарче, люцерна, комунига, усойниче, лавандула) и балкански цъфтящи растения (мащерка, маточина, жълт кантарион, драка, дива мента).Пчелният мед букет се препоръчва при преумора, за общо укрепване на организма, има и антислеротично действие.

Манов мед

За мановия мед са характерни така наречените манови елементи - получава се от маната (медената роса) по иглолистни и широколистните дървета и цветния прашец от немедоносни растения. Мановият мед е тъмен, сладостта му е средна, аромата - специфичен, кристализацията - бавна, консистенцията - гъста. Като цяло, мановият мед е по-богат на минерали и аминокиселини, както и на олигозахариди (по-специално, мелецитоза и рафиноза). Олигозахаридите представляват пробиотици, които имат благоприятен ефект върху бактериите в храносмилателната система. Съществуват изследвания, които доказват, че мановият мед има по-високи от средните за пчелният мед антибиотични свойства, дължащи се на по-високите нива на глюкозооксидаза. Глюкозооксидазата представлява ензим, който води до производството на водороден прекис – основното антибактериално вещество в меда.
Препоръчва се при простуда, болки в гърлото, ангина и има силно отхрачващо действие, както е изключително богат на антиоксиданти.
1

Купих си мед от бяла детелина преди година от известно време започна да кипи и да излиза от бурканите, това нормално ли е и на какво се дължи.

2

Имате ли липов мед и как да поръчам?

3

Здравейте , интересуваме имате ли тонове мед рапица, липов и букет

4

Здравейте!Интересувам се имате ли в наличност липов мед

5

Здравейте!Искам да попитам подходящ ли е мед от магарешки бодил за диабетици.

6

Здравейте ! Искам да поръчам липов мед,но не го виждам като артикул.Имам и въпрос : има ли значение с какъв мед ще смеся пчелният прашец за дете на 8 год.?

7

@Florenyin Petre - да имаме в наличност.

8

Imate li med ot magareshki bodil v momenta

9

Да имаме липов мед, доставката става за от 24 до 48 работни часа.

10

IMATE li lipov med i za kolko vreme stava dostavkata,az sam ot RADOMIR

Коментирай

Всички полета са задължителни
Оценка 4.01/5 - 94 Гласа
Николай Хосейни