Есенно подхранване

След края на изваждането на меда и прашеца от главната паша, е важно всяко едно семейство от пчелина да има достатъчно пчелен мед и пчелен прашец - именно те са храната за пчелите за предстоящия зимен период. За това, когато се свалят горните магазини от кошера, пчеларят трябва да провери дали всяко семейство има достатъчно мед и перга(пчелен прашец, складиран в килийките на питите) в плодника. Независимо дали магазините отгоре са били пълни с пчелен мед или не, проверката за достатъчни количества пчелна храна в плодника е задължителна. Не е гаранция, че когато магазините са пълни то и плодниците са – понякога пчелите запълват първо плодника на кошера със пчелен мед, но понякога първоначално те запълват магазините отгоре. Преди настъпването на зимата всяко едно семейство трябва да има достатъчни запаси от храна(между 15 – 20 килограма мед). Ако хранителните запаси не в са в достатъчни количества или липсва късно-цъфтяща растителност, може да се извърши подбудително подхранване (с по-рядък захарен сироп 1:2-3 - захар:вода) Есенното подхранване се извършва рано сутрин или привечер, защото в този период, поради намаляване на медоносната растителност, пчелите са склонни към кражби.

Зимно подхранване нa пчелите

През зимата пчелите се събират на кълбо(т.нар. зимно кълбо), като по този начин се намаляват окислителните процеси в телцата им. Движенията на пчелите са сведени до минимум, като по този начин те не се изтощават физиологически, консумират по-малко храна и живеят по-дълго през пролетта. Така наречените зимни подхранвания (или подхранвания по необходимост) се извършват през зимните месеци с цел спасяване на пчелите от гладна смърт. Те се извършват задължително с твърда храна, като при даването на храната е важно съобразяването с климатичните условия. Желателно е времето да бъде топло и да не вали дъжд или сняг. Даването на пчелна храна трябва да става бързо, като пчелния кошер се отваря само отгоре и храната се поставя над кълбото, директно върху горните летвички на рамките. След това кошерът бързо се затваря. В зависимост от състоянието на пчелното семейство и количеството дадена му храна, процедурата може да се повтори няколкократно през 10-20 дни. Tези подхранвания спасяват отделни пчелни семейства от смърт, ако по някаква причина са зазимени с много малко храна.

Пролетно (подбудително) подхранване на пчелите

Подбудителното подхранване цели да се подбужда и поддържа инстинктът за размножаване. То се прави основно през пролетта и в края на лятото, с цел стимулиране снасянето на майката, вследствие намаляването на приноса на нектар и пчелен прашец. Подбудителното подхранване през пролетта трябва да започне 50-60 дни преди първата главна паша, като даването на храна за пчелите трябва да бъде съобразено със състоянието на пчелното семейство. Някои семейства може да нямат нужда от такова подхранване, а други да имат нужда от храна и от по-рано. Подбудителното подхранване се извършва или чрез разпечатване на меда около пилото, или с твърда храна за пчели(т.нар. подбуда). При подхранване с твърда храна е важно да се проверят запасите от прашец. Когато кошера има пчелен прашец, използването на твърда храна с белтъчни заместители не е необходимо. По-добре е храната за пчели да съдържа други стимулатори като витамин "Е", кобалт и т.н. При недостиг на пчелен прашец в кошера се използват храни, богати на белтъчини като яйчен белтък, хлебна мая, хидролизати и други

Как вреди ХМФ /хидроксиметил-фурфорол/ на пчелите?

Неналичието на токсина ХМФ в храната на пчелите води до намаляване на тяхната смъртност, до развитието на по-здрави цели пчелни семейства, висока продуктивност, много по-качествен мед и редица още жизненоважни фактори за пчелата майка и пчелните семейства.

Апифонда (ApiFonda)

"Апифонда" е готова храна под формата на паста, съдържаща захари специално пригодени за пчелите. Тя съдържа миркокристали, покрити с тънък слой сироп, които могат да бъдат лесно носени и поглъщани от пчлеите. С добре пластичност при ниска температура. С много голяма ефективност при ползване през зимния сезон и ранна пролет, когато поради климатичните условия е невъзможно подхранването с течна храна.Съхранява се по температура не по-висока от 25 градуса целзий. Зюдцукер осъществява непрекъснат контрол на качеството на производство. Отдел захар работи по система за управление на качеството според DIN EN ISO 9001, сертифицирана по DQS.
Освен всички тези предимства, тя също е :

  • Пластична с равномерна консистенция
  • Без примамлив или дразнещ пчелите мирис
  • Практична и удобна опакова
  • Готова за употреба
  • Мирко-кристалите не се съединяват и не образуват кора

Храните "Bee Fonda" и "Api Mix" се произвеждат и предлагат и с добавка на 0,17гр/кг тимол. Съгласно последните научни изследвания, ефективността на тимола срещу нозематозата при пчелите е от 65 до 95%. Същевременно тимола показва и добри резултати при борбата с вароатозата.Добавянето на тимол в пчелната храна не създава проблеми с остатъчни следи в пчелния мед и се препоръчва за употреба в пчеларството от Регл. 889/2008 от 05.09.2008г. на Съвета относно биологичното производство на земеделието и животновъдството.

Api Food Vanilia(Апи Фууд Ванилия)

Пчелната храна "Api Food Vanilia" се състои от 100% инвертна захар. Тя се препоръчва за хранене на пчелите през летните месеци, когато има недостиг на мед в пчелните кошери.

Bee Fonda(Бйи Фонда)

"Bee Fonda" е отлична готова храна за пчели. Препоръчва се за подхранване на пчелите през есента, зимата и пролетта. Приготвена е от монозахариди и по-точно: фруктоза – 40%; декстроза – 54%; триоза – 3%; малтоза – 2% и висши захари - 1%. Монозахаридите се усвояват директно от пчелите, като им дават енергия, за да покриват хранителните си нужди, поддръжат постоянна температура в плодника и спомагат за изграждане на нови пити. В същото време тази храна за пчели стимулира яйцеснасянето на пчелата-майка, в резултат на което допринася за бързото увеличаване на пчелното семейство.

Api Food Mix(Апи Фууд Микс)

"Api Food Mix" е храна подходяща за стимулиране и развитие на пчелните семейства. Препоръчва се през есента, зимата и пролетта. Тя съдържа: захар – 50%; фруктоза – 20%; декстроза – 30%, както и добавка от лимонов сок. Tази храна допринася за увеличаване на жизнеността и възпроизводството на пчелите, както и за увеличаване на производството на пчелен мед.

Херба Про - с мултифункционален ефект върху здравето и развитието на пчелите.

Благодарение на ХЕРБА-ЕКСТРАКТ ПЛЮС тази храна оказва положително влияние, както върху пълноценното изхранване на пчелите така и върху подсилването на имунитета им срещу болестите и паразитите. ХЕРБА-ЕКСТРАКТ ПЛЮС - представлява микс от билките Salvia officinalis, Melissa officinalis, Hyperycum perforatum,Thymus serpylum, Saturea montana и етерично масло от Salvia officinalis, известни в пчеларските среди като билки с лечебно въздействие върху пчелите.

Етикети: Храна за пчели, пчелна храна, Апитонус, Апитом, Bee Home, Подбуда, Bee Fonda, Api Food