пчеларски инвентар

Добавки и препарати за пчели

Подсилване на пчелите

BeeVital

Активира естествената способност за самопочиестване при пчелите.

BeeAgra - хранителна добавка за пчели

БийАгра - стимулира яйцеснасянето на майката и осигурява всички необходими витамини (които помагат при болестните състояния на пчелите и са необходими при зимуането им).

Бирена Мая

Протеинова добавка за пчели (заместител на полена). Спомага за бързото развитие на младите пчели, и се препоръчва след зимуване(ранна пролет) и след края на медосбора.

Вароатозата при пчелите

Безспорно това е най-масовия вредител за медоносните пчели, и основния фактор за глобалното им намаляне като вид в наши дни. "Varroa" представлява род акарицидни паразити, хранещи се от хемолимфата (Течност на кръвоносната система, подобна на кръвта) на пчелата и възпроизвеждащи се в пчелния кошер. Освен отслабването на имунитета, смучейки директно от хемолимфата на пчелата, акарите пренасят вируси и бактерии в нея (вируса на деформираните крила е един такъв пример). Значителното опаразитяване постепенно води до гибел на пчелното семейство (обикновено късна есен или ранна пролет). Добрата практика е пчеларя да предотврати това взимайки необходимите мерки - третиране с подходящ продукт и почистване на кошера след карантинния период.

Оксалова Киселина Дихидрат ≥99.7% Н2С2О4


    Защитни мерки - очила, маска, ръкавици са задължителни за ползване!
  • Приложение: Един от най-ефективните методи е обливане на пчелите със 3.5% разтвор на окаслова киселина разтворен в захарен сироп 1 : 1. Поливането с оксалова киселина не унищожава акара, който е по пилото – за това се препоръчва третиране когато няма пило (края на есента – началото на зимата). Различни научни изследнвания твърдят че чрез този метод се постига над 90% ефективност срещу вароатозата.
  • Приготвяне: 1 литър дистилирана вода се нагрява до 65 градуса целзий, след което се добавят 75 грама оксалова киселина и се разбърква добре до разтварянето и. След това се добавя 1 кг. Кристална захар. Разбърква се до получаването на хомогенен разтвор. Ще се получи 1.700 литра разтвор с който се третира.
  • Есенно-зимно: Третира се при температура около 10 градуса целзий, и минимално наличие на пило в кошера. От 30 до 50 мл. (5мл. на междурамие пчели) от разтвора се прилагат чрез внимателно обливане по пчлеите със спринцовка, като е добре да бъдат поляти и пчелите в дълбочината на рамката.
  • Пролетно-лятно: По-малко ефективно от есенно-зимното тъй като оксаловата киселина не унищожава акара, който е по пилото.Прилага се същата пропорция разтвор, при температура около 15 градуса целзий.
ТРЕТИРАНЕ С ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА СЕ ПРИЛАГА ЕДНОКРАТНО И ВЕДНЪЖ ГОДИШНО

Нозематозата при пчелите

Роенето при пчелите

Коментирай

Всички полета са задължителни
Оценка 4.20/5 - 10 Гласа
Николай Хосейни