Мурсалски чай (Sideritis scardica) уникалната по качества билка

Мурсалският чай е невероятно растение с изключителни свойства, благодарение на които се популяризира на Българския пазар. Препоръчва се за :
 • За засилване на имунитета и здрав организъм.
 • Пободрява умствената дейност и физическата работоспособност, повишава тонуса.
 • Мощен антиоксидант
 • Добрата мъжка потентност, подобрява функцията на простатата и пикочно-половите пътища
 • С превантивно действие срещу високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.
 • Добрата функция на панкреаса и ендокринната система (при диабет и др.).
 • Полезен при проблеми с дихателната система (при астми, кашлици и др.).
 • Доброто зрение.
 • Добрата функция на черния дроб.
 • Работата на сърдечно-съдовата система.

Бабини зъби (Tribulus terrestris)

Малцина знаят, че тази билка се среща само в някои части на света. Безспорно доказано е, че най-висококачественият Tribulus е българският - с най-висок процент активни вещества, влияещи на хормоналния баланс. Билката е богата на стероидни фито сапонини. Екстрактът от нея стимулира производството на лутенизиращ хормон, който влияе пряко върху производството на тестостерон във тестисите, повишава потентноста и възстанпвява нормалния хормонален баланс.
Също така билката влияе благоприятно върху финкционирането на черния дроб, като намалява холестерола.
Интересното е че българският съдържа минимум 40% фуростанолови сапонини, докато екстрактите от друг произход (обиконовено Китай и Индия) съдържат 15-20% фуростаноли.
Освен благотворното действие на билката, която се смята за една от най-добрите по отношение на сексуалната потентност на мъжете, тя също така тонизира организма и му помага при състояния като раздразнителност, обща умора, безсъние, сънливост, лиспа на сили и апатия. Нормализира високото кръвно налягане. Има силно антибактериално и антимикотично действие.

Котешка стъпка (Clinopodium Vulgare)

Котешката стъпка е позната още като черновръх. Цветът и представлява наредени в кръг килийки, които наподобяват отпечатък на котешка стъпка. Разпространена е в цялата страна но най-вече в Родопите, Средна Гора и Стара Планина.
Едно от веществата съдържащи се в тази билка има много добро успокояващо действие, стимулира регенеративните процеси в организма, усилва съпротивителните сили и влияе благоприятно на кръвоносната система.
Котешката стъпка се използва с успех при гинекологични заболяавания, мастопатия на млечната жлеза, миома на матката, камъни в бъбреците, кожни заболявания, гастрит, диабет, нощно напикаване при децата брадавици и бенки. Билката изчиства артериалните плаки и се препоръва при високо кръвно налягане.

Бъзак

Бъзакът - брат близнак на широко разпространеният бъз е изключително растение с редица доказани лечебни свойства.Той е силно антивирусно лекарство, което стимулира при лечението на дегенеративни заболявания, а също и за контролиране на доброкачествени тумори. Също така, той е полезен, в случай на ревматизъм, заболявания на дихателната система или ишиас. Чаят от бъзак спомага за детоксикацията на организма, и се препоръчва за лечение на настинка и бронхит. Според народната медицина бъзак може да се взема срещу затлъстяване, тъй като той притежава слабителни свойства и способност за премахване на водата от тъканите. Използва се в случаи на бъбречни атаки.Той елиминира токсините от организма, също така повишава секрецията на млечните жлези на жените, които кърмят.
Внимание - бъзакът не се препоръчва да се консумира в големи дози. Той може да създаде симптоми на интоксикация, повръщане, раздразнения на гърлото.

Червен Кантарион

Червеният кантарион се препоръчва при липса на апетит. Освен това той се прилага при възпаление на стомах с намалено отделяне на стомашен сок, запек с газове, възпаление на черния дроб, анемия и чревни паразитози.

Жълт Кантарион

Жълтият кантарион е известен с противовъзпалително, противомикробно и успокояващо действие. Съдържа хиперцин (вещество, което успокоява организма и намалява физическата умора). Именно за това жълтият кантарион се преоръчва при депресия, мигрена и напрегнато ежедневие. Влияе много добре на хора със храносмилателни проблеми, язви, гастрити и възпаления на дванайсетопръстника тъй като успокоява болките а и стимулира по-бръзото зарастване на рани.

Подбел (Tussilago farfara)

Подбелът пръв показва жълтите си чашки, още когато по поляните няма никаква пролетна зеленинка. Пчелите и насекомите получават първата си храна, поради това, че се срещат цели покривки със цветчетата от подбел, които се показват от земята много преди листата. Благодарение на храчкоотделящите и противовъзпалителни качества подбелът може да се използва с голям успех при бронхит, ларингит и фарингит, бронхиална астма, та даже при начална белодробна туберколоза. При продължителна уморителна кашлица и мъчителна пресипналост трябва често пъти през деня да се пие горещ чай от подбел с разбъркан мед в него.

Градински чай (Salvia officinalis)

Салвията, както е ботаническото име на градинския чай, има много полезни качества :

 • силен антиоксидант
 • противовъзпалително и кръвоспиращо действие
Самото име оптразява голямото уважение, което хората от незапомнени времена са използвали към това лекувито растение : "Салвия" произхожда от латинкси salvare - лекувам, оздравявам. Честото пиене на градинския чай укрепва цялото тяло, предотвратява апоплектични удари и действа много добре при парализи. Отразява се чудесно и на болен черен дроб, отстранява газове и всички други оплаквания, свързани с нарушен черен дроб. Способствува отделянето на храчки от дихателните пътища и стомаха, стимулира апетита и отстранява чревни смущения. Помага и при ужилвания от насекоми, като се налагат стрити листа от салвия.

Невен

Невенът заема значително място сред родните билки. Той се числи към онези растения, които помага при рак и ракоподобни язви. На ден една до две чаши чай от невен вършат чудеса. Освен това той десйтва прочистващо, стимулиращо циркулацияата и заздрававащо раните. Полезен е и при вирусни заболявания и бактериални инфекции.
Редовното пиене на чая действа кръвопрочистващо. Невенът има противомиркобно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Именно за това той намира широко приложение и в козметиката.

Шипка (или дива роза)

Шипката - царицата на билките. Тя е една от най-познатите и широко-изполвани билки у нас. Лечебното и действие е доказано с годините. Всеизвестно е високото и съдържание на витамин С, както и още каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамин В1 и В2, РР и К.
По съдържанието си на витамин С, шипковият плод няма аналог в растителния сввят. Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600 мг. витамин С(100гр. плод). В семената се съдържа витамин Е. Също така е високо съдържанието на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фософрни магнезиеви и други флавоноидни, което прави шипката с най-високо съдържание измежду много плодове и зеленчуци.Приложение на шипката може да се намери практически при всякакъв вид болести, а родството и с градинската роза е причина повечето билкари да я наричат царицата на билките. Най-често се използват плодовете на шипката. Любопитното е, че в различните страни, те се прилагат за различни видове заболявания. Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. За това, се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминоза. В народната ни медицина плодовете от шипка се използват за повишаване на защитните сили на организма, особено в късна есен, през зимата и в ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини, народната медицина използва шипката и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Липа (Tilia)

Липата е едно от най-медоносните полезни и ароматни растения. Цветовете притжават патогенно, леко дезинфекционно, противоспастично, противовъзпалително и диоритично действие. Лечебният ефект на билката се дължат на съдържащите се в нея етерично масло, дъбилни и слузни вещества. Чаят от липа се прилага като отхрачващо средство при болести и катари на горните дихателни пътища, ларингити и други температурни състояния. Поради лекото диоритично действие намира приложение за лечение на някои заболявания на пикочните пътища.
Под форамта на запарка или отвара липовият цвят се използва още и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.
В народната медицина се препоръчва отвара от липов цвят под формата на бани при изгаряния, кожни обриви, възпалени хемороидни възли, ставни болки.

Бял Равнец (Achilea millefolium)

Белият равнец е един от най-добрите помощници при множество тежки заболявания, но на първо място е лечебна билка за жените. Помага при кръвотечения, нередовна менструацич, мигрена и още ред други гинекологични заболявания. Добре е всяка жена да пие чай от бял равнец. По чаша на ден регулира нередовната менструация при млади жени и премахва безпокойството по време на климактериум. При мигрена с болки в очите и световъртеж се пие горещ чай на глътки сутрин и вечер. Чаят също се препоръчва на хора, при които "скякаш всичко е загубено", заради стимулиращото въсздействие върху костния мозък и кръвообръщението. Освен това осигурява детоксация на организма чрез стимулиране на бъбречната функция.
Подобрява храносмилателните процеси, като възбужда апетита и отстранява спазмите и образуването на газове. Осигурва редовна дефекация. Облекчава силните стомашни киселини.
За жените особено благоприятен ефект върху половата система оказват баните с добавена отвара с бял равнец.
Бял равнец се препоръчва при диабетици, заради кръвоспиращи функции на билката. Известно е, че диабета затруднява зарастването на рани и удължава времето на съсирването на кръвта. При подобнио симптоми може да се разчита на билката - трябва да се следва точни указания за приготвянето на запарка и нейната употреба. Небобходими се 15 грама ситно нарязани съцветия или цели стръкове. Заливат се с 200 мл. вряла вода и се оставят да се запарят. Когато истине, запарката се прецежда и от нея се приема по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
При наличие на бременност билката трябва да се избягва, защото стимулира маточните контракции и може да провокира спонтанен аборт или преждевременно раждане.
Белият равнец се препоръчва и за лечение на хемороиди, като се започва с пречистване на организма, което продължава месец и половина. Необходимо е да се приготви запарка : 1 супена лъжица от билката се запарва 10 минути в 250мл. вода. Прецежда се, като прецеденото количество се разделя на три равни части. Всяка от тях се изпива преди хранене. Същинското лечение на хемороиди с бял равнец може да се комбинира чай или запарка от билката и външно приложени, като се прилагат билкови бани.

Цвят от роза

Розата освен приятен ариомат крие и много здраве. Десйтва антивъзпалително при кашлица, бронхит, също има и разхлбително действие. Чаят от розов цвят има учудващо полезно влияние върху тялото и духа. Цеветовете съдържат етерично масло с много сложен и полезен състав. Богати са на флавоновиди и витамини А, С и Е. Розовият лист има високо билогична активност за организма, когато се приема вътрешно. Чаят действа тонизиращо върху нервната, кръвоносната, храносмилателната и отделителната система. Има слабителна спазмолитична, простиввъзпалителна и противомикробна активност. Подобрява съня и има антистресово въздействие.

Мащерка (Thymus officinials)

Мащерката се използвва масово и като подправка в кухнята, и като билка в народната медицина. Тя съдържа различни видове антиоксиданти, които чистят организма от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредните, които те могат да нанесат върху тялото.
Мащерката съдържа и тимол - специфичен антимиркобен агент, който помага в борбата с различните типове вредни микроорганизми - вируси, гъбички, паразити, бактерии. Използва се още за лечение на астма, бронхити, ангина, тъй като помага за отстраняването на мукоса от горните дихателни пътища. Можае да се използва и за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.

Лайка

Благодарение на богатия си състав от полезни вещества лайката е ефикасно лечебно и козметично средство. Използва се при заболяване на храносмилателния път - гастрит, колит, колики и газове в стомаха. Има благоприятен ефект при камъни в бъбреците и пикучния мехур. Лайката често се препоръчва и при възпалителни процеси на дихателните пътища. Инхалации с лайка влияят много добре при фаренгити и ларингити. Чаят от лайка помага при болезнена менструация, маточни кръвоизливи, безсъние. Намира приложение при нервна възбудимост, епилепсия, главоболие. За зъбобол и възпалено гърло се препоръчва гъргара от лайка 3-4 пъти дневно.

Еньовче (Galium)

Същинското еньовче (galium verum) нарично от народа още сламиниче, богородична слама, пресичаща млякото тревичка и облекчаваща раните болка, се среща най-често по високите места. То расте изправено нагоре, става 30 до 60см. високо и има златисто-жълти цветове, които ухаят силно на мед.
Чаят от еньовче пречиства от болестворни вещества - бъбреци, черен дроб, панкреатична жлеза и далак.
Страдащите от нарушени лимфни жлези трябва всеки ден да пият този чай. Той помага и при малокръвие, бодежи в страните. Този чай, приложен външно, действа много бързо при всякакви кожни заболявания, рани фурункули и черни комидони. Използвайки го за топли миения, той стяга повяхнала кожа на лицетo. Чаят помага и срещу гуша ако всеки ден с него се правят гаргари много настойчиво. Народната медицина препоръчва еньовчето и при епилепсия, истерия, нервни болести, задържане на урината и при болки причинени от пясък и камъни.
Гаргара и промивки с чая от еньовче помага много бързо и при схващане на гласните връзки.

Великденче (Veronica officinalis)

Великденчето е открито още по времето на римляните. По населяваните от германите земи се срещало в изобилие и местните почитали и уважавали това лечебно растение. То носело наименованието "главен изцерител на всички недъзи" а и до ден днешен народа го нарича "изцерител на всичко", също така и "мъжка вярност", "главун", "змиено грозде".
При докосване листата лесно падат - оттук е и наименованието "мъжка вярност".
Дошло от прастари времена до наши дни лечебното растение е любима добавка към кръвопречистващи чайове и заедно с пресни връхчета от коприва помага за излекуването на хронични екземи. Великденчето е със страхотно лечебно действие продитв невроза, предизвикана от психическо пренатоварване. Една чаша вечер, изпита преди лягане, прави истински чудеса с успокоителното си действие. Той спомага и за свежа памет и премахва усещането за световъртеж.
Даже при жълтеница, пясък в урината, ревматични и подагрични болки в ставите великденчето действа превъзходно.